Szép ház - szép kert

Petőfi u. 40.

 

1. A táji és az épített környezetbe, utcaképbe való illeszkedés, telepítés
Az épület és a melléképület a felújítást, újjáépítést megelőző helyén áll, ott, ahova az eredeti tulajdonosa annak idején megálmodta, felépítette, Szervesen illeszkedve a környezetbe.
2. Házról:
2.1 A parasztember azért volt autentikusan jó "építész", mert olyat nem csinált, ami ésszerűtlen, számára gondot jelentő, nem praktikusan használható, stb. lett volna. Ezért is olyan egyszerűek és szépek, jó arányúak a régi parasztházak. A Petőfi utca 40. számú épület félig összedőlten várta a "feltámadását", melyet az erre felkészült, elszánt új tulajdonosai biztosítottak is számára. A kor igényeinek megfelelően rákerült "csomagolás" (hőszigetelés) csak kis mértékben módosított az arányrendszeren.
2.2: Az épület és melléképülete (a "mű"anyag hőszigeteléstől eltekintve) minden tekintetben hű korábbi állapotához és a hagyományokhoz!
2.3: Arra is volt energia, figyelem és igény beruházói részről, hogy a főhomlokzat vakolathímjeit is megmentették, felújították, és egy nem szokványos megoldással a hőszigeteléstől "mentesítve" láthatónak hagyták meg. Dicsérni való szándék és végeredmény! Hál' Istennek nincs sok tobzódó részlet, mert így a ház legérdekesebb értéke a három vakolatdísszel "töltött" falfülke kiemelt figyelmet kaphat!

3. Kerítés és térburkolatok
A bazaltkő használata a kerítésen, a gépkocsi behajtón és beállón természetes és örvendetes. Sajnos az épület közvetlen környezete, a terasz, annak támfala és a furcsa arányú, és csúnyán burkolt sarokpillérek már nem ebből a helyi anyagból készültek, hanem palás, vagy kvarcitos(?), de színében igen hasonló laposkőből - kár ezért a "kisiklásért", biztosan oka volt!
A "hátsó" és a vár felé vezető lépcső felőli kerítés drótszövet felhasználásával készült, de akác rönkoszlopokkal(!), így szervesen illeszkedik a környezetébe, különösen akkor, ha a növényzet még nagyobb teret nyer a mezsgyén.

4. Kert
A kert gyönyörű! Nemcsak díszkert és gyepes (játszó) felület van, melyet láthatólag használnak is - teraszírozva, különböző funkciókkal megtöltve, hanem magas ágyással, gondozott vetemény is található az arra alkalmas helyen! A beállt növényállomány, a diófák, talajtakarók irigylésre méltó mikrokörnyezetet teremtenek!

5. A ház a kerítés és a kert viszonya, kapcsolata
Minden tekintetben harmonikus egységet találunk itt! Szép, otthonos, barátságos - köszönjük, hogy van, köszönjük hogy megnézhettük!
Értékelő összefoglalás:

A Bíráló Bizottság a bejárást követően egyenként értékelte a megtekintett épületeket és kertjeiket, kerítéseiket, minden bizottsági tag véleményt formálhatott.

Döntés:
A Bíráló Bizottság egybehangzó véleménye értelmében a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör „Szép ház - szép kert” díját 2018-ben a Petőfi utca 40. számú lakóház, annak melléképülete, udvara, kertje, kerítése revitalizálásáért az ingatlan gazdáinak ítéli oda és szeretettel gratulál a szép munkához, megköszönve azt minden "szigligeti érzelmű", valamint általánosságban a szépre fogékony ember nevében!

Találatok: 672
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd