A Balaton vára

A Szigligeti VárA szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy az őseinktől örökölt értékeinket megőrizzük a gyermekeink, unokáink számára. Ennek a törekvésnek egyik fontos része, hogy tudatosítsuk mindenkiben, a szigligeti vár része a nemzet történelmének. Ez a vár szimbóluma lehet az ország folyamatos megújulásának. Négy évszázadig folyamatosan épült, megújult, és a végvárrendszer egyik fontos bástyájává vált. Támasza volt az országnak. Miután csökkent, majd elveszett a harcászati szerepe, mint egy megunt bútort félredobták és mellőzték. Ez a mellőzöttség közel háromszáz évig tartott. A vár köveit, mint használható építőanyagot elhordták, vagy éppen a folyamatos eróziónak köszönhetően az erődítményt övező erdő fái közé ágyazódtak be. Ez a folyamat egészen addig tartott, míg nem tudatosodott az emberekben, hogy múlt nélkül nem lehet jövőképünk. Elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai. Fontos, hogy az emberek megértsék a 750 éves vár üzenetét. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy különböző korosztályú és mentalitású embereket felcsábítsunk „a Balaton Várába”. Ehhez rendkívül változatos programokat szeretnénk felsorakoztatni a rendezvényeinken. Nagyon felemelő, de egyben rendkívül nehéz is a Balaton part egyetlen várának kezelőjének lenni. Az ország, és az egész világ, válságban van. Sajnos nem csak a gazdasági, hanem az erkölcsi válság is egyre jobban érezhető az országban. Szeretnénk, ha példaértékű lenne az a megújulás, mely tapasztalható a szigligeti várban.

Igen is csak a múltunkból tudunk építkezni. Az emberek számára zarándokhelyeknek kell lenniük ezeknek az emlékhelyeknek. Sajnos váraink jelenleg is mellőzöttek. Szigligeten és sok más településen található műemlékek csak a helyi összefogásnak köszönhetően váltak, válnak látogathatóvá. Mi folyamatosan fejlesztjük, építjük a „várunkat”. Ezt a munkát hihetetlen nagymértékben támogatták a látogatók. Az általuk megvásárolt belépő a forrása ezeknek a munkáknak. A szigligeti önkormányzat az év minden napján azon dolgozik, hogy a vár megújulása minél nagyobb mértékű legyen. Mi nem nyereségért dolgozunk. A folyamatos karbantartással, állagmegóvással, rekonstrukciós munkálatokkal bebizonyítottuk, hogy jó „gazdái” vagyunk „a Balaton várának”.

Balassa Balázs
polgármester

Várbelépő: Felnőtt: 1000 Ft, gyerek (6-18): 500 Ft.
A pénztárban készpénzes és kártyás fizetés lehetséges, elfogadjuk a SZÉP kártyát is. Pedagógus és nyugdíjas igazolványra kedvezményt nem tudunk adni.
A várba kutyát pórázon, szájkosárral be lehet vinni.

A vár egész évben látogatható!
November, december, január és február hónapban 10 órától 16 óráig.
Március hónapban 9 órától 17 óráig.
Április hónapban 9 órától 18 óráig.
Május, június hónapban 9 órától 19 óráig.
Július, augusztus hónapban 8 órától 20 óráig.
Szeptember hónapban 9 órától 18 óráig.
Október hónapban 9 órától 17 óráig.

Koncertnapokon csak 18 óráig látogatható a vár.
A várbelépőt váltott várlátogatóknak 18:45-ig el kell hagyniuk a várat!
Koncertbelépővel rendelkezőket 19 órától engedjük be a várba.
Este 20:45 órakor zárjuk a várkapukat!

A pénztárban ajándéktárgyakat, és a várról, valamint a településről készült képeslapokat, kiadványokat vásárolhatnak. A várról készült ingyenes szórólapokat 18 nyelven készítettük el, annak érdekében, hogy minél több látogató a saját nyelvén ismerkedhessen meg a vár történetével.

Találatok: 56413
DMC Firewall is a Joomla Security extension!