Szentháromság kápolna

Kategória: qr

Szőlőhegyi Szentháromság kápolna

46°47'26.70"É
17°26'44.19"K

kapolna1

Szigliget egyik legszebb hegynyergében, a Rókarántón található a Szentháromság tiszteletére emelt Szőlőhegyi kápolna. A klasszicista stílusú kápolna a helyi szőlősgazdák adományából épült 1845 és 1847 között. Az építkezésről ekként tudósít a Historia Domus: „1845 évben a Szigligeti Szőlőhegyben a fáradhatatlan plébános (Szeles Ferenc) buzdításából a Hívek egy kápolna építésébe kezdtek. 1847-ben a Szigligeti Kápolna építése bevégződvén; szeptember 21-én fölszenteltetett.”
A kápolnát kétszer is fenyegette a pusztulás az évtizedek során. 1897-ben a tornyot villámcsapás érte, de szerencsére nem kapott tűzre az épület. Másik alkalommal pedig a zsindelytetős épületet őrtoronynak nézvén bombasorozatot indítottak a kápolna ellen. Csodálatos módon a kápolna belsejében semmilyen kár nem keletkezett, de sajnos a tetőzet leégett.

„Az oroszok 1945. március 27-én reggel törtek be Nemestördemicre. Ezen a reggelen a szigligeti hegyi Szentháromság kápolnát gyújtóbomba találat érte, és tetőzete teljesen leégett. A hívők nagy áldozatával ez a kár teljesen pótolva lett, cseréptetővel ellátva szebb lett, mint azelőtt. A szigligeti templom tetőzete is hiányt szenvedett, mely pótoltatott.” – Historia Domus

A kápolna harmóniumát a helyi lakók adományaiból, 1902-ben vásárolták. Oltárképét Rezes Molnár Lajos festette. A szentélyben bal, illetve jobb oldalon Szűz Mária és a gyermek Jézus festménye, továbbá Krisztus levétele a keresztről című festmény található.

A toronyban egy harang lakik. A minden nap megszólaló harangot Mendel János harangöntő készítette 1843-ban, Győrben. A harang igazi ritkaságnak számít, füles koronája a mai napig megvan. Alsó átmérője 48,8 cm, súlya 115 font, azaz 64,5 kg. Felirata a felső pártázaton: "MENDEL JÁNOS ÖNTÖTT GYÖRÖTT". Az alsó pártázat felirata: "GROF ESZTERHÁZY JOSEF ÉS KÁROLY KÉSZÍTETTÉK 1843 ESZTEИDŐBEN”

 kapolna2 kapolna3

A Szőlőhegyi kápolna harangja

A kápolna előtt található a világháborúkban elesett magyar katonák emlékére állított kőkereszt. Közvetlen mellette állították fel az ettől a helytől nem messze lezuhant amerikai repülőgép legénységének emléktábláját, ezzel is jelképezve a megbékélés fontosságát minden nemzet között.
A kápolna oltárának felújítására 2016-ban került sor. Az ezt megelőző időszakban az oltár olyan rossz állapotba került, hogy akár a legkisebb erőhatás révén is darabok törhettek volna le belőle. A festés mögött a fa szerkezete szinte elporlott. Az akkori felújítás során kicserélték a károsodott faelemeket, frissítették a külső lakkozást, megújult a tabernákulum, illetve az aranydíszek és a kehely is restaurálásra kerültek. A munkálatokat Pák András okleveles faszobrász-restaurátor művész végezte. Érdekesség, hogy az oltár egyik rejtett szegletében az egykori készítő megörökítette az építés dátumát is: 1847. Az oltárfelújítást Faber Miklós és felesége, Éva kezdeményezte, amely teljes egészében saját felajánlásukból valósulhatott meg.
2020-ban lettek kicserélve a kápolna ablakai.

kapolna4

A Szőlőhegyi Szentháromság kápolna oltára

kapolna5

kapolna6

Kereszt a Rókarántón

Talán Szigliget legszebb helyén emelkedik a magasba egy másik nevezetes kereszt, a Szentháromság kápolna közvetlen szomszédságában található mészkőfeszület. 1942-ben állította Vitéz Halászy Sándorné Purgly Magdolna. A kereszt tövében helyet kapott egy Mária-szobor is. Ezalatt egy emléktábla figyelmeztet a hősi halottak tiszteletére. "Szigliget hősi halottjainak emlékére Isten iránti hálából állította vitéz nemes Halászy Sándorné született: jósási Purgly Magdolna" - olvasható a táblán. A kereszt nemcsak a Megváltóra emlékeztet, hanem a háborúban elesett emberek hősiességére, és az utókor békevágyára is. A helytől néhány méternyire állították fel a II. világháború során Szigligeten lezuhant amerikai bombázó legénységének emléktábláját. A háború alatt egymás ellen harcolók leszármazottai ma már a megbékélés jegyében, mindkét emlékmű tövénél elhelyezhetik a kegyelet mécseseit, koszorúit.

kapolna7

Térkép      Lista      Google navigáció

Találatok: 229
Our website is protected by DMC Firewall!