Szigliget Brüsszelben!

Készült: 2011. március 28. hétfő

 

Dr. Reményi Krisztinának, a Magyar Kulturális Intézet vezetőjének a köszönő levele

 

Szigliget település küldöttsége három napot tartózkodott Brüsszelben, a Magyar Kulturális Intézet meghívására. Ennek a három napnak a célja és feladata számunkra az volt, hogy a Badacsonyi Régió részeként megmutassuk kultúránk és gasztronómiánk egy olyan szeletét, amely jellemző ránk.
Amikor arról döntöttünk, hogy belevágunk az útba és megpróbáljuk méltóképpen képviselni a Balaton Gyöngyszemét, akkor megfogalmazódott bennünk, csak minőséget szabad kivinni, ez vonatkozik programra ugyanúgy, mint a gasztronómiára. Számunkra a legnagyobb turisztikai attrakció, valamint a településre leginkább jellemző kuriózum a vár. Erre építettük a kulturális programot, ezért hívtuk meg a középkori zenét játszó Hollóének Hungarica Régizenei Együttest, akik már szerepeltek korábban a Szigligeti várban, továbbá Varga Sándort és táncpartnerét Rajzó Ildikót, valamint öt vitézt.
A gasztronómia egyik fontos eleme a bor volt, melyet Szatmári Gábor, Szászi Endre, Szántó Zsolt, Pupos Ferenc, Güns Katalin, Szabó Tibor, valamint az Esterházy pince biztosította. A küldöttség „élelmezését” és a fogadást Simon Péter, míg az utazáshoz a gépkocsikat, valamint az üzemanyag egy részét Szatmári Gábor biztosította. Rajtuk kívül még támogatást nyújtott a Tapolca és környéke Kistérségi Társulás, akik 11 fő utazását biztosították a kistérségi busszal, valamint a Kékkúti Ásványvíz Zrt., akik ásványvizet, valamint Baráth Sándor és Balló Piroska anyagi támogatást nyújtott. Természetesen a fennmaradó költséget az önkormányzat állta. A legfontosabb program a település bemutatkozása volt a Magyar Kulturális Intézetben. A fogadásnak és a programnak rendkívül nagy volt a sikere. Az ételekkel kapcsolatban a Magyar Kulturális Intézet dolgozói így fogalmaztak: „Szigliget kitett magáért, nem emlékeznek hasonló mennyiségű, gusztusos vendéglátásra”. Itt kell megköszönni Németh Zoltánnak és Raposa Lajosnak a munkáját. A Belgiumi Magyar Nagykövet is elismerően szólt az ételekről, a színvonalas, és a településhez illő műsorról, továbbá a végén megjegyezte, hogy nem lehetett volna kellemesebb zárása az estének, mint a szigligeti borokkal történő ismerkedés.
Ez alatt a három nap alatt nem csak Szigligetet, a Badacsony Régiót, hanem Magyarországot is képviseltük. A küldöttség magyar és szigligeti zászló alatt szerepelt négy alkalommal a Magyar Kulturális Intézet által szervezett magyar napokon Anspach Galerie-ben, valamint a Brüsszel belvárosában szervezett felvonuláson. A városban szervezett felvonulást több százan nézték, és örökítettek meg egy-egy pillanatot fényképezőgépükkel, kamerájukkal a produkcióból. Vendéglátóink egyértelmű véleménye volt: Szigliget sokat tett azért, hogy jobban megismerjék a magyar embert és kultúráját.
Számomra a legnagyobb elismerést jelentették a fogadáson megjelent diplomaták, magyar és külföldi vendégek elismerő szavai, valamint a városi programok nézőinek elismerő tapsai.
Végezetül szeretnék köszönetet mondani Dr. Reményi Krisztinának, a Magyar Kulturális Intézet vezetőjének, hogy lehetőséget biztosított a bemutatkozásra, valamint minden támogatónknak és résztvevőnek a közreműködésért, segítségért.

Balassa Balázs
polgármester

Sokan látták a felvonulást...

Találatok: 1787
DMC Firewall is a Joomla Security extension!