Id. Szívós István kikötő Szigliget

Készült: 2012. szeptember 25. kedd

 

 

A Balatoni Hajózási Zrt.-nél már hagyománnyá vált, hogy vitorláskikötői a tóhoz kötődő híres személyekről kapják nevüket. A szigligeti vitorlás- és személyhajó kikötő, melynek vitorláskikötő része 2001. július 12-én került átadásra, kedvelt túracélpont mind a turisták, mind a vitorlázók körében. Vitorláskikötőnk 132 vitorláshellyel várja a vitorlázás szerelmeseit, míg személyhajó kikötőnkből főszezonban menetrend szerinti hajójárat és sétahajó is kifut.

 

A szigligeti képviselő-testület célként tűzte ki, hogy megemlékezzen azokról a Szigligethez kötődő személyekről, akik munkásságukkal rászolgáltak az ország és a település elismerésére.

 

Először a tavalyi évben tartott a település névadó ünnepséget, amikor is a Közösségi Házat Básti Lajos Kossuth-díjas színművészről nevezte el.

 

2012. szeptember 28-án, a 10 óra 30 perckor kezdődő ünnepségen a szigligeti kikötőt a képviselő-testület határozatának megfelelően id. Szívós Istvánról nevezik el.

 

Id. Szívós István „Szigliget és a Balaton szerelmese” volt, ahogy ez Béres János szobrászművész által készített, és az ünnepségen leleplezésre kerülő domborművön is olvasható lesz. A kétszeres olimpiai bajnok (1952. Helsinki és 1956. Melbourne) mindig szívesen tartózkodott a Balaton-parti kis településen, Szigligeten. Sokat járt horgászni, csónakja a jelenlegi vitorláskikötő területén volt. Innen indult a nyugalmat és horgászélményeket nyújtó víztükörre. A nyaralója erkélyén ülve a Balaton tárult szemei elé.

 

A rendezvényen ünnepi beszédet mond Balassa Balázs, Szigliget polgármestere. A család képviseletében Gallov Rezső méltatja id. Szívós István munkásságát.

 

Az id. Szívós Istvánt ábrázoló domborművet, ifj. Szívós István és Béres János szobrászművész, míg a kikötő új nevét ábrázoló táblát unokája, Szívós Márton leplezi le.

 

 

 

Id. Szívós István

Született: Szeged, 1920. augusztus 20.
Elhunyt: Budapest, 1992. június 22.

 

Klub: a SZUE, a MUE, a MAC úszója, vízilabdázója, a Vörös Lobogó, az MTK, a Bp. Vasas (1956) vízilabdázója

 

Eredmények: Vízilabdában az 1948-as londoni olimpián ezüstérmes. 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok. Az 1954-es torinói Európa-bajnokságon és az 1956-os melbourne-i olimpián is a bajnokcsapat tagja. Rajki Béla szövetségi kapitány szerint megtestesítője volt a magyar vízilabda-kultúrának: hihetetlen technikája, művészi labdakezelése a közönségnek nem mindennapi élvezetet, a szakembereknek valóságos oktató példát jelentett. Úszásban is versenyzett, a melbourne-i olimpián helyezetlen 200 méter mellen.

 

Vízilabdában 1940-től 1957-ig volt válogatott.

 

Az OSC egyik megalapítója, a MAFC vízilabda-szakosztályának vezetőedzője, az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya.

 

Család: Fia, ifj. Szívós István is vízilabdázott, az 1976-os montreali olimpián a győztes válogatott tagja, majd a Ferencvárosi TC elnöke volt. Unokája, Szívós Márton jelenleg a magyar válogatott tagja.

Találatok: 2346
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd