„Szigligetért” emlékérem

A Szigligeti Táj- és Településvédő Kör 1989 óta minden évben kiadja a „Szigligetért” emlékérmet. A díj odaítélésénél elsőrendű szempont, hogy olyan személy kaphatja, aki munkaköri kötelességén felül önzetlenül sokat tett Szigligetért.
Az idei díjazott Balassa Gyuláné, régen úgy hívták: „a postás Rózsi néni”.
Rózsi néni Szigligeten született, a 83. évét tapossa. Egész eddigi életében Szigligetet szolgálta. Igen, úgy pontos, ha nem azt mondjuk, hogy itt dolgozott, mert az ő munkája ennél több volt, valóban igazi szolgálat. Anno húsz éven át naponta járta végig gyalog Szigligetet súlyos postás táskáját cipelve, és a kézbesítésen túl a hozzá kisebb nagyobb kérésekkel forduló embereknek mindig segített.
A család és a nehéz munka mellett arra is volt energiája, hogy a helyi Vöröskereszt munkájában aktívan részt vegyen. Meg tudta értetni az emberekkel a véradás fontosságát. Az ő hívó szavára sokan adtak vért. Az első házi ápoló tanfolyamot is elvégezte, hogy segíteni tudjon, ha majd kell. Az itt szerzett tudása mentette meg egyik kisgyereke életét.
A Nyugdíjas klub megszervezésben is komoly szerepe vállalt.
Amikor pedig ő lett nyugdíjas, akkor sem pihent meg. Újabb, nemes szolgálatot talált. Vagy húsz évig a szigligeti templom rendben tartásán fáradozott. Felsorolni is nehéz, mi minden fűződik az ő szorgalmához: a takarítástól a friss virágig, a vasalt oltárterítőtől az ünnepi sátor felállításáig. A templom tatarozásához adományokat gyűjtött stb. Nélküle ma nem így nézne ki a szigligeti templom.
Rózsi néni a faluban szervezett programokra soha nem üres kézzel érkezett. Specialitása, a káposztás pogácsa joggal kerül majd be a helyi értéktárba, ha egyszer megszerkesztik.
A „Szigligetért” emlékéremmel a Kör Elnöksége tiszteletét és köszönetét fejezi ki mind azért, amivel gazdagította szülőfaluját.
A „Szigligetért” díj Józsa Bálint Munkácsy Mihály díjas szobrászművész bronz plakettje.

Találatok: 413
DMC Firewall is a Joomla Security extension!