Koszorúzás

 

Augusztus 28-án megemlékeztünk az 1944. augusztus 29-én Szigligeten elhunyt Bors Károlyné sz. Takács Editről, a Magyar Vöröskereszt volt főtitkáráról, egyben tisztelegtünk az idén 135 éves Magyar Vöröskereszt előtt.

Czeiner Gábor ismertette a Nemzetközi Vöröskereszt létrejöttének körülményeit, valamint az alapító Henry Dunant munkásságát. Az 1859 nyarán lezajlott solferinoi ütközetben 40000 ember halt meg. Ez a borzalmas látvány indította el, hogy segítséget szervezzen a sebesülteknek. Ezt követően, 1864-ben Genfben alakult meg a Nemzetközi Vöröskereszt. Hét alapelve a következő: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Henry Dunant törekvéseinek elismeréseképp 1901-ben Nobel béke-díjat kapott.

Magyarországon 1881-ben alakult meg a Vöröskereszt. A nemzetközi szervezetben a tagok egyenrangúként vesznek részt.

Ünnepélyünkön megjelent Kovács Tibor a Zala megyei, valamint Búzás István a Veszprém megyei Vöröskereszt elnöke. Mindketten a Vöröskereszt Etikai Bizottságának tagjai. Szigliget 1950-ig Zala megyéhez tartozott. Kovács Tibor mind a mai napig kutatja térségünk vöröskeresztes múltját, így többek között Takács Edit szerepét, hiszen a háború viharaiban sok dokumentum megsemmisült.

Búzás István hangsúlyozta, hogy az önzetlen segítségre nem csak a harcokban, hanem békeidőben is nagy szükség van. Beszédében kiemelte, hogy Tapolca térsége az országos átlagnál aktívabb ezen a téren.

Emlékünnepélyünket a iskola diákjai népdal csokorral színesítették. A tisztelet jeleként a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör nevében Varga J. László, a Magyar Vöröskereszt nevében a megyei elnökök koszorút helyeztek Takács Edit sírjára.

Találatok: 1123
DMC Firewall is a Joomla Security extension!