AZ ÓVATOSSÁG BIZTONSÁGOT JELENT!

 

Az elmúlt időszakban gyakran fordultak elő olyan bűncselekmények, amelyek során az
Elkövetők, a sértettek hiszékenységét, vagy idős korát használták ki.

Jellemző elkövetési magatartások:

- Előfordult, hogy a tolvajok az EON, a Vízmű, Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, vagy egy csomagküldő szolgálat képviselőjének adták ki magukat. Úgy tettek, mintha mérőórákat olvasnának le, szerelvényeket ellenőriznének, az idős ember ügyeit intéznék. Ezért akadály nélkül juthattak be a házak udvarára, a lakásokba. Amíg az egyik elkövető elterelte a sértett figyelmét, a másik pénz és egyéb értéktárgyak után kutatott.
- Gyakori, hogy a becsengető, bekopogó idegen rosszullétre hivatkozik, ivóvizet kér, pénzt szeretne váltani, vagy házaló árusként kínálja portékáját. Amikor a sértett beengedi a lakásba ezt személyt vagy személyeket és eleget tesz a kéréseknek, addig az elkövető feltérképezi a lakást és magához veszi az értékeket.
- Jellemző az is, hogy az elkövetők az első alkalommal csak terepszemlét végeznek, majd később visszatérnek a kiszemelt tárgyakért.

A bűncselekmények megelőzése, személyes biztonságunk és értékeinek védelme érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

- Hazaérkezés után ne hagyjon értékeket a személygépkocsijában felügyelet nélkül, mert a besurranók ezt az alkalmat használják ki!
- Ne engedjen be idegeneket a lakásába, az ajtót, a kaput előttük ne nyissa ki!
- Ne engedjen be házalókat, gyanúsnak tűnő személyeket, adományt kérőket, különböző munkák elvégzésre ajánlkozókat, vagy akár családtaggal történt megbeszélésre hivatkozókat!
- A segítséget kérőnek, a szemmel láthatóan segítségre szorulónak igyekezzen úgy segíteni, hogy a lakásba, portára ne engedje be!
- Ha ismeretlen személy hívja fel telefonon, ne adjon ki semmilyen személyes adatot, információt!
- Bármilyen rövid időre hagyja el lakását vagy a személygépkocsiját, mindig zárja be az ajtaját!
- Amennyiben gyanús személyt vagy személyeket lát, figyelje meg őket, jegyezze fel esetleg az autójuk forgalmi rendszámát, színét és mielőbb kérjen segítséget a szomszédoktól, a polgárőröktől vagy akár a legközelebbi rendőrtől, körzeti megbízottól!

Hívja a tapolcai rendőrség ügyeletét a +3687412322-es számon!

A Polgárőrség telefonszáma: 06 20 204 3757.

FIGYELJENEK EGYMÁSRA! – EZZEL MEGELŐZHETIK AZ ÁLDOZATTÁ VÁLÁST ÉS MUNKÁNKAT IS SEGÍTHETIK!


Köszönettel: a Szigligeti Polgárőr Egyesület munkatársai

Our website is protected by DMC Firewall!