A 890 éves Szigliget, az örök megújulás forrása

Kategória: Műemlékek

 

A 890 ÉVES SZIGLIGET AZ ÖRÖK MEGÚJULÁS FORRÁSA.

Meg kell hajolnunk a történészek datálási gyakorlata előtt, amely szerint az első és egyértelmű írásos emlék ideje határozza meg egy település korát. E szerint 890 éve az 1121-ben kelt, almádi kolostor alapító oklevelében említik először Szigligetet, mint „Zeglegeth” nevű települést.
Nyilvánvaló, hogy a területen már a honfoglalástól éltek itt őseink, de erről az időről nincsenek írásbeli emlékeink, ezért tekinthetjük ezt az okleveles időpontot a település „születésnapjának”.

Az oklevelet az Atyus nemzetségből való I. Atyus és testvére Miska íratta, amelyben Szűz Mária tiszteletére alapított almádi /ma Monostorapáti / kolostornak adományozott javakról rendelkezik. Ami konkrétan Szigligetről szól az oklevélben: „Szigliget fele része, amit a monostornak adományoz az ott lakó mészégetőkkel és kőfejtőkkel együtt, akik a monostor építéséhez szolgálattal tartoznak.”

Csak röviden érintem – mert remélem a jubileumi évben lesz alkalom ezt kifejtenie szakembereknek – hogy ezt a Szigligetre vonatkozó rövid részt is kérdések övezik. Néhányat szeretnék csak felvillantani. Így kérdéses, hogy a „Zeglegeth” és a későbbi „Ziget” /1164-ből származó oklevél szerint/ elnevezés egy azonos területet jelentett-e, vagy hol égethettek meszet a lakósok, ha Szigligeten nincs, csak Tapolcán és Edericsen van mészkő. Vagy helytálló-e az a történészi megállapítás / Mészáros Orsolya szerint/, hogy Tapolcához közel, a város és Lesenceistvánd közötti félúton volt a Szigliget és az Újfalú nevű település?

Írásomnak a megemlékezés, a figyelemfelhívás és a felkészülés az elsődleges célja. Úgy látom, hogy ezt az évfordulót „igazi” ünneppé csak Mi tudjuk tenni magunknak, ha meg akarjuk becsülni őseinket és múltunkat. A vár alapításának 750 éves évfordulóján számos, emlékezetes megemlékezés volt, amelyeken úgy tapasztaltam, hogy a község lakói és a vendégek egyaránt értékelték ezt a történelmi visszatekintést

Bizonyára ismert, hogy az Önkormányzat tervezi a Réhelyi – Avasi templom romvédelmi munkáinak elvégzését. A tervek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz beadásra kerültek, amely nem csak a falak védelmét, hanem a terület kertészeti rendezését is tartalmazza. Ezért javaslom, hogy ide szervezzük a megemlékezés ünnepségét, állítsunk emléket az évfordulónak és hirdessük, hogy a 890 éves múlt Szigliget az örök megújulás forrása.


A 890 ÉV TÖRTÉNÉSEI.
AZ OKLEVÉL, MINT SZIGLIGET KÖZSÉG „ANYAKÖNYVI KIVONATA”

Találatok: 1694
DMC Firewall is a Joomla Security extension!