A Móriczhidaiak

Kategória: A szigligeti vár lakói

Írta Paál József műemlékvédelmi szakmérnök

 

Továbbhaladva az időben elmondhatjuk, hogy 1262 után a vár az ismert birtokcsere alapján a Bencés Rendtől IV. Béla király tulajdonába került. A király adományaként – mert az emlékezetes Muhi csatában Móricz /Moys/ vitéz nem csak kitűnt bátorságával, de megmentette a király életét, amikor az menekült – nádori rang mellett Szigliget várát is megkapta. Cselekedetének ékes példája az a „beszélő” családi címer, ahol két mezőben egy vörös, kardot fogó kéz emlékeztet a királyt védő, megmentő cselekedetre.

A Móricz család a Pok /vagy Poki / nemzettségből származott. Az említett nádor tagja Sabinát, a király lányát vette feleségül. Két gyermekük született, az ifjabb Moys, aki királyi tárnokmester lett és Erzsébet, akinek férje Medgyesi Miklós erdélyi vajda volt. A Móricz családnevet a Móricz nevű horvát bántól / 1340 / származtathatjuk a későbbiekben. /Nagy Iván: Magyar nemesi családok./ A család dunántúli ágának egyik tagjáról nevezték el a Móriczhida nevű települést, ahol hidat építettek a Rábán. A család nem teljesen ismert körülmények következtében elvesztette a Szigligeti vár tulajdonjogát. Az utolsó, Móricz Simonról szóló egyértelmű tulajdonosi adat 1348-ból való, de 1424-ben a Laczk családdal kötött örökösödési szerződés után szűnt meg végérvényesen a család tulajdonjoga. Építési tevékenységükről konkrét adatokat nem tudunk, de az tény, hogy itt őrizték a Pok nemzettség kincseit, okleveleit, amelyek a vár fontos szerepét és erősségét mutatják. A XIII. század végén a várat elfoglalta Németújvári Péter, veszprémi püspök, aki a nemzettség kincseit elrabolta és azokat Veszprémbe vitette.

Számomra a Móricz család családfája a várban minden bizonnyal elvégzett továbbépítések kutatása történelmi emlék, de ismételten előlépett a hely továbbélő szelleme. A történet nem fejeződött be, mert szerencsés véletlen után sikerült találkozni és megismerni Móricz Ferencet, aki – tapolcai lakos – és egyenes ági leszármazottja a neves történelmi családnak. Kapcsolatunk azóta is tart és remélem, hogy elismerően vette tudomásul, hogy a felsővárban a nagy toronybástyát a Móriczhidai családról neveztük el, emléket állítva több évszázados várépítő munkájuknak A várban természetesen a család címere is látható és címeres zászlójukat lobogtatja a szél.

Találatok: 2462
DMC Firewall is a Joomla Security extension!