Időjárás

Naptár

Utolsó hónap november 2014 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30
Címlap Közélet Intézmények Básti Lajos Közösségi Ház Az avatás

Avatás

Básti Lajos Közösségi Ház

2011 október 16-án ünnepélyes keretek között felavatták az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret, amelynek célja a település kulturális életének felpezsdítése. Az azóta eltelt hónapokban az épületet sikerült belakni, hiszen ma már filmvetítések, testmozgásnak, edzésnek helyet adó terem, klubszoba, könyvtár várja a lakosokat.

A Himnusz hangjaival és közben a nemzeti színű zászló felvonásával kezdődött az ünnepség, majd Balassa Balázs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a beruházás is fontos állomása az elmúlt tíz év töretlen fejlődésének, mely ebben az időszakban jellemezte Szigligetet. 38 éve, az avatás napján égett le az előző faluház, azóta a Szigligetnek nem volt egy olyan közösségi tere, mely elengedhetetlen egy ilyen település életében. Most végre ez a cél is megvalósulhatott. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a vidéki ember számára elengedhetetlen olyan terek, szolgáltatások megvalósulása, ahol az emberek találkozhatnak. Kiemelte, nagyon örül annak az elképzelésnek, hogy a működési költség csökkentésére egy üzlethelyiség is kialakításra került. Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke dicsérte a település összetartó erejét, mely az elmúlt időszakban szép fejlesztéseket eredményezett. Az ünnepi köszöntő után Nyírő Károly vállalkozó készre jelentette a beruházást, majd Kovács Károly plébános megáldotta az épületet. Szép szokásként, mint minden szigligeti beruházás átadásánál, most is elültették az emlékezés fáját. A nemzeti színű szalag átvágását követően a helyi általános iskola tanulói egy rövid műsorral, míg a Szigligeti Palonai Magyar Bálint Hagyományőrző Egyesület díszlövéssel kedveskedett a jelenlévőknek. A beruházás 73 millió forintból valósult meg, melyhez 54 millió forint támogatást kapott a település a vidékfejlesztési alapból.
Az avatást követően egy hónappal, november 17-én pedig születésének századik évfordulóján Básti Lajosról nevezték el az épületet. A színész fia, Básti Mihály jelen volt az ünnepségen, míg lánya, Básti Juli levélben köszöntötte az ünneplőket. Balassa Balázs, a település polgármestere köszöntője után Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője mondta el ünnepi gondolatait, majd Básti Mihállyal közösen leleplezték a névadó domborművét, amelyet Béres János szobrászművész készített el. Az ünnepséget követően állófogadással és rövid filmvetítéssel várták az átfagyott, de szépszámú közönséget a közösségi házban.